Back-up

Back-up

Wat is een back-up

Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens die zich op een gegevensdrager of binnen een applicatie bevinden om deze te kunnen herstellen mochten ze beschadigd raken. Meestal wordt de term back-up gebruikt voor gegevens op bijvoorbeeld de harde schijf van een computer, maar ook van gegevens op andere dragers zoals een simkaart, binnen een applicatie zoals een databasemanagementsysteem of zelfs niet-elektronische gegevens zoals een adresboekje kan een back-up gemaakt worden. Deze kopieën worden preventief gemaakt om belangrijke gegevens veilig te stellen voor het geval de gegevens op de originele drager verloren gaan of beschadigd raken.

Indien nodig kan een back-up weer op een vergelijkbare originele drager teruggezet worden.

Afhankelijk van het soort voorval waardoor de gegevens verloren gaan kunnen verschillende back-up methoden gebruikt worden:

– Het “per ongeluk” weggooien of beschadigen van een bestand door de gebruiker kan ondervangen worden door simpelweg een kopie van belangrijke bestanden te maken op dezelfde schijf.

– Het kapotgaan van de harde schijf kan ondervangen worden door een back-up op een extra harde schijf te maken of door een RAID-configuratie te gebruiken.

– Diefstal van een computer of gegevensdrager kan ondervangen worden door de back-up op een extern medium te maken.

– Een grote brand, overstroming of andere calamiteit kan ondervangen worden door de back-up op een andere locatie te bewaren.

Bij het opzetten van een back-up strategie moeten bovenstaande overwegingen meegenomen worden. Daarnaast moet er ook aan gedacht worden dat beschadigingen in gegevens vaak niet meteen opgemerkt worden en dat een recente back-up misschien al een kopie van de beschadigde gegevens bevat. Het is dus verstandig meerdere back-ups te bewaren over een langere periode.

 

De voordelen

De voordelen van een online back-up zijn groter dan de nadelen. Het belangrijkste voordeel is de online toegang die het je biedt. Je kunt altijd en overal bij je bestanden en je back-ups. Het biedt daarom extra flexibiliteit voor jezelf maar ook voor je medewerkers. Wanneer iemand plotseling afwezig is of thuis werkt, kan hij/zij toch bij belangrijke bestanden om bijvoorbeeld even snel wat door te sturen naar collega’s. De enige vereiste is internettoegang, maar dat is tegenwoordig overal aanwezig. Het tweede voordeel is de externe locatie van een back-up, deze wordt namelijk extern gehost. Dat is dus anders dan bij een externe harde schijf. Hierdoor is het systeem onafhankelijk van gebeurtenissen op kantoor. Dus stel er breekt brand uit, dan zijn je bestanden nog steeds veilig en ben je geen belangrijke informatie verloren. Een ander voordeel is dat het beheer op professionele wijze uit handen wordt gegeven. Ook al weet je wel enigszins wat van IT werkzaamheden af, belangrijke zaken kun je vaak beter uit besteden. Zij weten precies hoe de netwerksystemen in elkaar steken, installeren het voor je en zorgen voor een veilige omgeving voor je bestanden. Zeker dat laatste is belangrijk!

 

Interesse

U wilt natuurlijk niet het risico lopen dat u uw gegevens kwijtraakt. SteentjesICT kan daarmee helpen. Bent u geïnteresseerd of wilt u meer weten, geef ons een belletje of kom een keer langs op het kantoor

Heeft u een vraag?

Heeft u behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen uw graag.

tel: 0544- 72 41 90