Hardware/software

Hardware/software

Hardware

Hardware is eenvoudig gezegd al het tastbare in en rond een computer(systeem), de fysieke apparatuur met andere woorden.

Een pc bestaat enerzijds uit interne fysieke componenten, zoals een moederbord, een harde schijf, een processor, een netwerkkaart, enz. Anderzijds zijn er ook externe componenten (randapparatuur), zoals een toetsenbord, muis, monitor, printer, luidsprekers, enz.

Bij een smartphone zijn er bv. de bedieningsknoppen, de behuizing en het beeldscherm aan de buitenkant en de micro-elektronica aan de binnenkant.

 

Software

Software is een verzamelnaam voor alle (“niet-tastbare”) programmatuur en omvat zowel besturings- als toepassingsprogramma’s.

De besturingsprogramma’s zijn alle programma’s die nodig zijn voor het functioneren van een computersysteem. In het vaktaal spreekt men over systeemsoftware of het besturingssysteem. Bekende voorbeelden zijn Windows, Macintosh, Android, iOS, Lenz. Het zorgt voor een gebruiksvriendelijke laag (een “interface”) waarmee een persoon een computer kan bedienen.

Op de systeemsoftware kunnen dan weer andere programma’s worden geïnstalleerd (zgn. “toepassingsprogramma’s) zoals Microsoft Office, webbrowsers, computerspellen, enz.

Software wordt regelmatig geüpdatet, vaak omwille van prestatie- of beveiligingsverbeteringen.

 

Interesse?

Heeft u nieuwe hard- en software nodig? Het is lastig keuze maken uit het grote aanbod. Steentjes ICT helpt u hierbij als uw onafhankelijke partner. Op basis van uw budget en wensen brengen wij een advies uit. Ook kunnen wij de volledige installatie en onderhoud verzorgen. Zo heeft u er geen omkijken naar!

Heeft u een vraag?

Heeft u behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen uw graag.

tel: 0544- 72 41 90