Security

Wat is ICT-security?

ICT-security of Cybersecurity is het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Het staat ook bekend als IT-beveiliging of de beveiliging van elektronische gegevens. Het begrip is van toepassing op verschillende contexten, van zakelijke omgevingen tot mobiel computergebruik, en kan worden onderverdeeld in een aantal algemene categorieën.

Netwerkbeveiliging: is het beveiligen van een computernetwerk tegen indringers, hetzij aanvallers die gericht werken, hetzij opportunistische malware.

Applicatiebeveiliging: is gericht op het beschermen van software en apparaten tegen dreigingen. Een applicatie die geïnfecteerd is, kan toegang verlenen tot de gegevens die het door zijn ontwerp zou moeten beschermen. Succesvolle beveiliging begint in de ontwerpfase, ruim voordat een programma of apparaat wordt geïnstalleerd.

Informatiebeveiliging: beschermt de integriteit en privacy van gegevens, zowel bij opslag als bij overdracht.

Operationele beveiliging: omvat de processen en besluiten met betrekking tot het verwerken en beschermen van data assets. De rechten van gebruikers wanneer ze verbinding maken met een netwerk en de procedures die bepalen hoe en waar gegevens worden opgeslagen of gedeeld, zijn onderwerpen die onder deze categorie vallen.

Noodherstel en continuïteit: van het werk is de categorie die definieert hoe een organisatie reageert op een cybersecurity-incident of op elke andere gebeurtenis die leidt tot verliezen in de bedrijfsvoering of gegevensverlies. Het beleid voor noodherstel schrijft voor hoe de organisatie haar bedrijfsvoering en informatie herstelt om terug te keren naar dezelfde bedrijfscapaciteit als voor de gebeurtenis.

Training van eindgebruikers: richt zich op de meest onvoorspelbare factor van cybersecurity: mensen. Iedereen kan per ongeluk een virus activeren in een verder goed beveiligd systeem door zich niet te houden aan goede beveiligingsprocedures.


De omvang van cyberdreigingen

Wereldwijd blijft de cyberdreiging zich in een snel tempo ontwikkelen, met elk jaar een stijgend aantal gegevenslekken. In een rapport van RiskBased Security werd aangetoond dat alleen al in de eerste negen maanden van 2019 het schokkende aantal van 7,9 miljard gegevensrecords openbaar zijn geworden als gevolg van datalekken. Dit cijfer is meer dan twee keer zo hoog (112%) als het aantal gegevensrecords dat in dezelfde periode in 2018 is gelekt.

 

Typen cyberdreigingen

De dreigingen waartegen cybersecurity beschermt, zijn drieledig:

Cybercriminaliteit, waarbij criminelen alleen of in een bende systemen aanvallen voor financieel gewin of om storingen te veroorzaken.

Cyberaanvallen, die vaak gepaard gaan met politiek gemotiveerde informatieverzameling.

Cyberterrorisme, dat probeert elektronische systemen te ondermijnen om paniek en angst te veroorzaken.

Hoe krijgen kwaadwillende personen controle over computersystemen? Dit zijn enkele veelgebruikte methoden om cybersecurity in gevaar te brengen:

Internetrisico’s

Het aantal technische mogelijkheden om cyberaanvallen uit te voeren wordt groter. Bovendien worden de manieren van cybercrime geavanceerder en lijken de cybercriminelen te beschikken over kennis van steeds hoger niveau. Dat zorgt iedere keer weer voor nieuwe uitdagingen om u te wapenen tegen nieuwe vormen van phishing, hacken, ransomware, DDos-aanvallen of diefstal van identiteit of informatie. U kunt zich beschermen tegen malware en virussen als u uw computers, netwerken en overige ICT infrastructuur blijvend voorziet van actuele antispamfilters en virusscanners. Maar voor een volledige bescherming is meer nodig.

Interesse

Als ondernemer wilt u niet dat uw data en die van uw klanten op straat komen te liggen. Bent u op de hoogte van uw bedrijfsrisico’s? Weet u hoe veilig uw netwerk is? Heeft u de juiste tools zo effectief mogelijk ingezet? Neem geen onnodige risico’s en laat Steentjes ICT uw netwerken, data en systemen optimaal beveiligen. Als ICT-bedrijf hebben we veel kennis in huis op het gebied van beveiliging. We beschermen uw data en infrastructuur tegen ongewenste toegang met specialistische producten en technieken. Door gebruik te maken van ICT-beveiliging kunt u vertrouwen op een stabiele en veilige ICT-infrastructuur.

Wij nemen graag de zorg voor uw ICT-security uit handen. Bel ons voor meer informatie.

Heeft u een vraag?

Heeft u behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen uw graag.

tel: 0544- 72 41 90